Bütün ehli sünnet mezhepleride aynı görüştedir.
Allah buyuruyor ki: (Necm/39. ayet) وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى ki insan için kendi (amel)çalışmasından başka bir şey yoktur.(Necm/40. ayet) وَأَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَى Ve (amel)çalışması da ileride görülecektir.(Necm/38- Ki, hiç kimse başkasının günah yükünü taşımaz.)
Etterğip vetterhib adlı kitapda şöyle geçer: İmam şafii ve diğerleri,Bu ayeti delil alarak.Derki: (Men mate ibni adem,inkataa amelühü,illa min sülasi.=Adem oğlu öldüğünde ameli kesilir,ancak üç şey devam eder.
- Hayırlı Evlat bırakmışsa,Dua eder.
- İlmi bir eser bırakmışsa,okundıkça hayrı devam eder.
- Sadaka-i cariye denilen.yol,köprü cami ve ilim yuvaları gibi hayratta bulunmuşsa,sevap devam eder.çünkü ölenin amelinin devamıdır.
Ölen kişi adına ibadet yapılmaz.Kuran okunmaz.Hediyetül alaiyye adlı hanefi kitabında şöyle geçer.(Ehzul ücreti alazzikri ve tilavetil kuranı fehuve haramun.=Zikir veya kuran okumaktan ücret almak haramdır.) ve ölüyede bir faydası yoktur.
İmam şafii Kuranı Şöyle tarif eder: (El Kuranıl kerimu huve dusturil huyutil ahyai,La lil emvat.=Kuran diriler için bir dustur(yasa)dır,Ölüler için değil.
Yine imam şafii şöyle buyurur: (İkraü yasine mevtakul,leyse lehu delil,delilina,İsteğfiru li ehikum.=Yasin ukuyunuz hadisi delil değildir,ölülerinize dua ediniz hadisi delilimizdir).Kuran okunan yere rahmet iner ancak okuyan ve dinleyenler faydalanır.
Necm Suresinde Allah c.c. buyuruyorki:
- Necm/38- Ki, hiç kimse başkasının günah yükünü taşımaz.
- Necm/39- İnsan ancak kendi çalışmasının karşılığını elde edebilir.
- Necm/40- Onun çalışması, ilerde kesinlikle gözler önüne serilecektir.
- Necm/41- Sonra çalışmasının karşılığı kendisine eksiksiz olarak verilecektir.
- Necm/42- Sonunda kesinlikle Rabb'inin huzuruna varılacaktır.
Kimse kimsenin yükünü taşımaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder